Povijest & Kultura

Kroz čitavu svoju prošlost, Lumbarda je bila prostor preklapanja različitih naroda i kultura. Sudeći po dosadašnjim spoznajama, prvi su joj stanovnici bili Iliri, koji su otokom vladali tijekom brončanog i željeznog doba.

Lumbarajska psefizma

Lumbarajska psefizma datira iz IV. st. pr.n.e. na kojem je grčki natpis o osnivanju grada. To je najstariji priznati pisani spomenik ovoga područja.

Lumbarajske užance

O svojim običajima, plesovima, pjesmama, zanatima, umjetnicima, jelima i vinu domaćini svoje goste upoznaju kroz «Lumbarajske užance», splet priredbi i događaja koje večeri u Lumbardi čine nezaboravnima.

Vina i vinari

Lumbarda je poznata po grku, bijelom vinu od istoimene autohtone sorte grožđa što uspijeva u pješčanim vinogradima lumbarajskog polja.

Pješčane plaže

Lumbarda ima neke od najboljih pješčanih plaža u Dalmaciji i među najpopularnijim je destinacijama za odmor na jadranskoj obali.

Biciklističke staze

Lumbarda vam nudi savršenu mogućnost za aktivni odmor. Između brojnih aktivnosti možete izabrati i vožnju biciklom. Postoji nekoliko staza koje se protežu cijelim područjem uz more i prirodu.

Pješačke staze

Bilo da se radi o šetnjama uz more ili na nekoj od uređenih staza s predivnim krajolikom mediteranskog raja, provjerite što smo vam pripremili.

Gastronomija

Lumbarda nudi velik izbor restorana, konoba i seoskih domaćinstava sa ponudom tradicionalnih jela domaće kuhinje.